Jak dezinfikovat prádlo v období pandemie?

Existuje hned několik způsobů, jak použité prádlo dostatečně vydezinfikovat. Protože i v nákupním středisku může oblečení přijít do styku s možnou nákazou, je rozhodně na místě se případné kontaminace efektivně zbavit. Jak na to? V následujících řádcích vám poradíme, jak správně dezinfikovat prádlo nejen v období pandemie. Informace, které můžete z článku vyčíst jsou mimochodem doporučeny také krizovým štábem ČR.

Po příchodu domů, svlékněte prádlo a vyperte

Pokud jste zrovna byli na nákupech a nevlastníte motorové vozidlo, představte si s kolika potenciálně kontaminovanými předměty jste mohli přijít do styku – v autobuse, vlaku, na nádraží nebo v obchodě. Každý předmět, o který se omylem otřete, může být infikovaný, a proto byste ihned po příchodu domů měli veškeré oblečení izolovat. Boty však raději nechte na chodbě  – představte si, že někdo si odplivnul na zem a vy do toho šlápli – doma nic takového nepotřebujete.

Svrchní oblečení odložte také nejlépe na chodbě či do jiného odděleného prostoru. Jestli takové možnosti nemáte, ihned prádlo vyperte. Použité věci můžete nechat i v plastovém pytli.

Tip: Dezinfekční prostředky, ale především EKO pracích prostředků a dalších pomocníků do domácnosti najdete pod značkou DEDRA. O tom, co si o nich myslí Radek z Ecoblogu, si můžete přečíst v rámci této Dedra recenze.

Noste raději bavlnu, značkové oblečení odložte na později

Proč odložit značkové oblečení do skříně? Protože oblečení by se mělo prát ideálně na 60 až 95 °C, aby bylo dostatečně vydezinfikováno a to stylové můžete jednoduše poničit. Proto raději značkové „hadříky“ nechejte ve skříni a sáhněte po něčem levnějším.

Pozor! Pokud některé druhy oblečení vyperete nad 60 stupňů zdeformuje se, vybledne či jinak poškodí.

Hygienické praní

Nejnižší teplota, na kterou byste měli své oblečení prát, abyste docílili tzv. hygienického praní, je 60 °C. Ovšem pokud oblečení vyperete na nějakých 90 až 95 °C, efektivně se zbavíte veškeré potenciální kontaminace.

Napište odpověď

od Redakce